Covid: Vilka länder vaccinerar barn och varför?

Barn i Storbritannien i åldrarna 12-15 år kommer att kunna få en Covid-vaccin, enligt råd från Storbritanniens chefsöverläkare.
De har rekommenderat att ungdomarna ska erbjudas en dos av vaccinet från Pfizer.
Vissa andra länder har vaccinerat yngre tonåringar under en längre tid, men tillvägagångssätten skiljer sig åt.
Vad händer i Europa?
I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) Pfizers vaccin för 12-15-åringar. Sedan dess har olika EU-länder rört sig i olika takt.
Danmark (12-15-åringar) och Spanien (12-19-åringar) har nu båda vaccinerat större delen av sin barnpopulation med minst en engångsdos.
Även Frankrike har gått snabbt framåt. 66 % av de 12-17-åriga har nu fått en enkeldos och 52 % är helt vaccinerade. I oktober kommer landets hälsopass att utvidgas till att omfatta ungdomar under 18 år, vilket innebär att alla tonåringar kommer att behöva visa upp ett vaccinationsbevis eller ett negativt Covid-test för att få tillträde till t.ex. biografer, museer, restauranger och köpcentrum inomhus.
I juni rekommenderade Tysklands vetenskapliga rådgivare att vaccinet endast bör erbjudas barn i åldern 12-15 år med underliggande hälsoproblem. Men i augusti, efter att Deltavarianten börjat spridas i större utsträckning, utökades spridningen till att omfatta alla över 12 år.
I Sverige är barn i åldern 12-15 år endast berättigade till vaccin om de har en lungsjukdom, svår astma eller något annat högrisktillstånd. I Norge, som inte ingår i EU, utvidgades nyligen vaccinutbyggnaden till att omfatta barn i åldern 12-15 år, men endast en första dos kommer att erbjudas, och beslut om en andra dos kommer att fattas senare.
USA – vissa obligatoriska vaccinationer
I maj var amerikanska och kanadensiska tillsynsmyndigheter de första som godkände Pfizers vaccin för användning hos barn från 12 år och äldre. Utbyggnaden inleddes omedelbart på platser runt om i USA med två injektioner med tre veckors mellanrum.
I slutet av juli hade 42 % av 12-17-åringarna fått sin första dos och 32 % sin andra dos av antingen Pfizer- eller Moderna-sprutan.
Insatsen för att vaccinera barn kom samtidigt som USA började kämpa mot en ökning av antalet infektioner orsakade av Deltavarianten.
En handfull amerikanska skolstyrelser har röstat för att göra vaccinationen obligatorisk för barn från 12 år och uppåt för att få gå i skolan, trots invändningar från vissa föräldrar.
I Los Angeles utvidgades nyligen kravet till att omfatta 600 000 elever, och i New York måste personalen, men inte eleverna, vaccineras.
Pfizer har också börjat testa sitt Covid-vaccin på yngre barn. De första resultaten, på barn mellan fem och elva år, väntas i september och uppgifter om spädbarn mellan sex månader och fyra år kommer troligen att följa i slutet av året.
President Biden har redan antytt att vacciner för denna yngre åldersgrupp skulle kunna bli tillgängliga “snart” när tillsynsmyndigheterna har granskat de kliniska uppgifterna.
Kina – vaccinet är godkänt för barn från tre år och uppåt.
I juni började Kina tillåta att vissa barn mellan tre och 17 år erbjuds sprutor av ett vaccin som tillverkas av läkemedelstillverkaren Sinovac, vilket gör Kina till det första landet att godkänna ett vaccin för en så ung åldersgrupp.
Landet har satt upp ett grovt mål att vaccinera 80 procent av sin 1,4 miljarder invånare i slutet av året, en siffra som är omöjlig att uppnå utan att vaccinera ett stort antal ungdomar under 18 år.
I teorin är Covid-vaccinet frivilligt i Kina, även om vissa lokala myndigheter har sagt att eleverna inte kommer att tillåtas återvända till skolan denna termin om inte hela familjen har fått en dubbel vaccination.
Sinovac-vaccinet används också flitigt i många länder i Asien, Afrika och Sydamerika.
I Chile har det redan godkänts för användning på barn från sex år, medan företaget nyligen har inlett kliniska prövningar för att testa sitt vaccin på barn i Sydafrika i åldrarna sex månader till 17 år.
