Kan grön energi driva Afrikas framtid?

Medan stora delar av världen tittar på hur den kan använda mer grön energi och minska C02 -utsläpp inför klimatmötet COP26, är utmaningen något annorlunda i Afrika.

För många över hela kontinenten är det utmaningen att komma åt vilken energiförsörjning som helst. Cirka 600 miljoner människor i Afrika har inte tillgång till energi – vilket begränsar deras förmåga att starta och driva företag.

Även i storstäderna i Sydafrika och Nigeria måste företag hantera strömavbrott. Så regeringar, entreprenörer och innovatörer arbetar med att åtgärda detta.

I Ghana säger landets maktministerium att mer än 80% av befolkningen har tillgång till el på det nationella nätet. Men att nå dem i avlägsna samhällen har varit en utmaning.

Så landet använder mikronät – oberoende energisystem som betjänar specifika områden – för att tillhandahålla billig, ren energi, driven av sol- och vindkraft till isolerade samhällen.

Eric Pupulampu

Ghana använder sol- och vindkraft för att hjälpa företagare som Eric Pupulampu
I Pediatokope, ett ösamhälle vid floden Volta i Ghana, är butiksägaren Eric Pupulampu glad. Hans företag har hjälpts för att han nu kan lagra och sälja kalla drycker och lättfördärvliga – tack vare ett mikrogridprojekt som ger honom kraften att hålla igång frysen.

 

Stadsutmaningar

Men utmaningen är inte bara landsbygd, eftersom storstäder också har strömproblem.

Cirka 15 miljoner människor bor i Lagos i Nigeria, vilket gör den till en av Afrikas mest trafikerade städer, men energiförsörjningen i staden är varken stabil eller säker.

Denna opålitlighet innebär att majoriteten av dem med tillgång till elnät fortfarande måste använda alternativa energikällor – främst bensin- och dieselgeneratorer.

Många ser att gassektorn är snällare mot miljön än olja, och därför ett livskraftigt förslag vid sidan av förnybar energi. Gaseldade anläggningar står redan för cirka 80% av Nigerias elkapacitet.

Enligt vissa experter är naturgasanläggningar mer än dubbelt så tillförlitliga som solcellsanläggningar och producerar fyra gånger mer energi per tunnland mark.

“Människor ser gas som ett halvvägs hus mellan fossila bränslen som olja och förnybar energi”, säger Rolake Akinkugbe-Filani, medlem av Africa Energy Chamber’s Advisory Board.

“Men gas kräver infrastruktur för bearbetning och distribution, och någon måste investera i det, med långsiktig finansiering.”

 

Energiinvesteringar

Under det senaste decenniet har Olusola Lawson ansvarat för att investera mer än en halv miljard dollar i kraft- och infrastrukturprojekt runt kontinenten för företaget African Infrastructure Investment Managers.

Hans företag har gjort investeringar i både gas- och solbranschen, och han är tydlig med utsikterna för Afrikas energiframtid. “År 2050 kommer ungefär hälften av den nya energin som installeras i hela Afrika att vara förnybar energi.”

 

Olusola Lawson

Infrastrukturinvesterare som Olusola Lawson säger att solenergi så småningom kommer att användas i stor utsträckning i hela Afrika
“Det har skett en 80% sänkning av solpriserna under det senaste decenniet och en 85% sänkning av batteripriserna. Kombinationen av dessa två saker gör vissa typer av elförsörjning ganska attraktiv. Den mest rikliga resursen vi har är inte olja och gas – det är solljus, säger han.

“Vi är bara i början av en revolution som kommer att fortsätta – när solpanelpriserna minskar och batteritekniken förbättras.”

Det är en revolution som vissa hopp inte bara kommer att ge ren energi, utan också nya jobb.

I slutet av detta decennium förväntas 65 miljoner nya jobb runt om i världen skapas i de så kallade koldioxidsnåla industrin, och företag som erbjuder utbildning för jobb inom solenergi växer fram över hela Afrika. Det är ett välkommet ingrepp – som i vissa afrikanska länder har arbetslösheten ökat till 33%.